Universitatea „1 Decembrie 1918" din Alba Iulia
Centrul de cercetare „GEOMATICĂ ŞI PROTECŢIA MEDIULUI"
I. Misiune
Centrul de cercetare „GEOMATICĂ ŞI PROTECŢIA MEDIULUI" este o unitate de cercetare ştiinţifică şi dezvoltare interdisciplinară, parte integrantă a Universităţii „1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, nu are personalitate juridică şi este subordonat senatului Universităţii. Activitatea centrului se desfăşoară în sfera cercetărilor fundamentale şi aplicative din domeniul vast al managementului datelor spaţiale, măsurătorilor terestre şi cadastrului, dezvoltării urbane şi protecţiei mediului ȋnconjurător cu orientare spre dezvoltarea cercetării ştiinţifice, a economiei, serviciilor şi relaţiilor comunitare, contribuind totodată la formarea şi stimularea cercetării studenţeşti, a învăţământului universitar în acest domeniu.
II. Obiective şi direcţii de cercetare
Pe termen scurt şi mediu, Centrul de cercetare îşi propune următoarele obiective:
Obiective specifice
Direcţii de cercetare
În concordanţă cu obiectivele enunţate şi luând în considerare preocupările de cercetare ale membrilor Centrului, se vor stabili următoarele direcţii de cercetare:
III. Structura organizatorică
Centrul de cercetare „Geomatică şi Protecţia Mediului" este condus de către un Consiliu director format din trei membri ales pe o perioadă de patru ani de către personalul Centrului. Deciziile Consiliului director sunt puse în practică de către directorul Centrului, acesta fiind ales prin vot de către membri Consiliului.
Centrul de cercetare este deservit de personalul de cercetare şi cel din mediul extern (persoane fizice şi juridice autorizate), având drept direcţie globalizarea activităţilor de achiziţie şi prelucrare a informaţiilor geospaţiale, de proiectare, execuţie şi monitorizare a construcţiilor şi de evaluare a indicatorilor de mediu pentru elaborarea planurilor de management. Coordonatorul colectivului de cercetare este ales de către membri colectivului. În funcţie de proiectele de cercetare se pot constitui şi alte colective cu caracter temporar, organizate pe proiecte, conduse de către un coordonator de proiect. Organigrama Centrului este prezentată în Anexa 1.
IV. Activitatea membrilor Centrului
În vederea realizării corespunzătoare a obiectivelor propuse, membri se vor implica constant în activităţile Centrului, vor participa activ la realizarea tuturor etapelor proiectelor derulate prin Centru şi vor respecta principiile impuse de o gestionare corectă şi eficientă a resurselor materiale şi financiare ale Centrului.
În vederea diseminării rezultatelor cercetării derulate prin Centru, membri acestuia se vor implica şi în organizarea unor conferinţe naţionale şi internaţionale pe direcţiile de cercetare ale Centrului şi vor contribui la elaborarea şi editarea unor reviste de specialitate.
V. Gestionarea resurselor
a) Resurse umane
Personalul Centrului este format din:
b) Resurse materiale
Activităţile Centrului se desfăşoară în actualele birouri şi cabinete ale Departamentului de Cadastru, Inginerie Civilă şi Ingineria Mediului, precum şi în laboratoarele gestionate de către colectivele reunite Măsurători Terestre şi Cadastru - Inginerie Urbană şi Dezvoltare Regională - Ingineria Mediului, în special Laboratorul de Geomatică, Laboratorul de Topografie Informatizată, Laboratorul de Topografie - Cadastru şi Laboratorul de Ştiinţele Pământului, spaţii care beneficiază de dotări moderne, aparatură şi instrumentar de specialitate, echipamente hardware şi software.
c) Resurse financiare
Resursele financiare ale Centrului provin din:
Resursele financiare atrase sunt gestionate de Consiliul Director al Centrului pentru:
VI. Dispoziţii finale şi tranzitorii
Centrul de Cercetare Geomatică şi Protecţia Mediului îşi va începe activitatea în urma Hotărârii de Senat privind aprobarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a Centrului .
Activitatea Centrului se va desfăşura pe baza Planului Anual de Cercetare aprobat de Senat. Rezultatele de cercetare obţinute vor fi prezentate într-un Raport de evaluare periodic realizat o dată la cinci ani.